Kugel z gotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podlaska potrawa, prosta i niezwykle smaczna - przyrządzana niegdyś przez moją babcię. Można go podawać samodzielnie, z ogórkiem kiszonym lub dowolnym sosem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    2 duże cebule
    4 łyżki mleka
    olej
    sól, pieprz ziołowy

Kugel z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem dodając mleko. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, przyprawiamy pieprzem ziołowym. Podsmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków i jeszcze raz ugniatamy do połączenia składników. Masę ziemniaczaną wykładamy do formy do tarty (ceramicznej lub szklanej) lub naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 160-180 st. Zostawiamy kugel w piekarniku przynajmniej na pół godziny żeby się "uleżał". Lepiej poczekać dłużej.

Porady

Do kugla można też dodać drobno krojone podsmażane mięso, np, drobiowe lub wołowe. Kugel najlepiej smakuje gdy się uleży i zmieni konsystencję z miękkiej na zwięzłą i jest lekko ciepły. Dobrze smakuje również na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy