1.Robimy biszkopt. Białka na sztywno, później cukier,żółtka zmieszane z wodą, mąki, proszek, sól i kakao. Pieczemy w 180 st. C po ostygnięciu przekroić na pół.
2.Robimy polewę. Czekolady rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Gdy się rozpuści dosypujemy cukier i dolewany wódkę. Zagotować i do ostygnięcia.
3.Robimy masę. Ubijamy śmietanę z fixami i na końcu dodajemy cukier puder.
4.Składamy placek! :) pół biszkoptu smarujemy połową śmietany, na to biszkopty zamoczone w likierze. Polewamy to połową płynnej czekolady i druga połowa śmietany i na to biszkopt. Pozostawioną czekoladą smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki.
Porady
Jeśli chcemy żeby był ładniejszy możemy najpierw na wierzchu położyć kolejną warstwę biszkoptów i polać pozostałą czekoladą.
Komentarze