Kukułka

0 (0 ocen)

Jest dobra na każdą okazję, trochę grzebania, ale mi zawsze wychodzi.

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 jajka,
    -130g mąki ziemniaczanej
    -130g mąki pszennej
    -6 łyżek wody
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -szklanka cukru
    -2 łyżki kakao
    Masa:
    -1l śmietany 30 %
    -4 śmietan-fixy
    -2 łyżki cukru pudru
    Polewa:
    -2 mleczne czekolady
    -1 gorzka czekolada
    -5 kieliszków wódki
    -pół szklanki mleka
    -pół szklanki cukru
    Dodatkowo:
    -1 paczka okrągłych biszkoptów
    -likier ( polecam czekoladowy lub kawowy )

Kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt. Białka na sztywno, później cukier,żółtka zmieszane z wodą, mąki, proszek, sól i kakao. Pieczemy w 180 st. C po ostygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Robimy polewę. Czekolady rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Gdy się rozpuści dosypujemy cukier i dolewany wódkę. Zagotować i do ostygnięcia.
  • 3. Robimy masę. Ubijamy śmietanę z fixami i na końcu dodajemy cukier puder.
  • 4. Składamy placek! :) pół biszkoptu smarujemy połową śmietany, na to biszkopty zamoczone w likierze. Polewamy to połową płynnej czekolady i druga połowa śmietany i na to biszkopt. Pozostawioną czekoladą smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki.

Porady

Jeśli chcemy żeby był ładniejszy możemy najpierw na wierzchu położyć kolejną warstwę biszkoptów i polać pozostałą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy