kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na śniadanie, deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    400 ml mleka
    150 g mąki kukurydzianej
    100 g mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta)
    na nadzienie:
    4-5 dużych jabłek
    garść rodzynek
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru
    łyżka masła
    dodatkowo:
    cukier puder
    tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu

Kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalesniki z jabłkami 1 1. Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.
  • nalesniki z jabłakmi 2 2. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
  • nalesniki z jablakami 3 3. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.
  • nalesniki z jabłkami 4 4. Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy