Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na śniadanie, deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.
30 min
Składniki:
na ciasto:
400 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta)
na nadzienie:
4-5 dużych jabłek
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
łyżka masła
dodatkowo:
cukier puder
tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu
Kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.
2.W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
3.Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.
4.Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Komentarze