Kule owsiane

0 (0 ocen)

pyszne i fit i szybkie wykonanie....są przepyszne, pożywne i fit

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych (górskie) 2 szklanki
    50 g masła
    1 łyżka brązowego cukru
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    2 -4 łyżki orzechów włoskich
    1 – 2 łyżki rodzynek
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    opcjonalnie: migdały, ziarna słonecznika, suszona żurawina zamiast rodzynek



Kule owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Gdy składniki się rozpuszcza zdjąć z ognia i dodać płatki, kokos, rodzynki, orzechy (orzechy uprażyć na suchej patelni i później pokroić), siemię. Składniki dobrze wymieszać. Gdy masa będzie letnia dodać jajko i wymieszać. Z masy uformuj kulki (zgniataj mocno w rękach) i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piec 13 – 15 minut 180 stopni i 3 min teroobieg. Wyciągnąć z piekarnika. Przełożyć dopiero gdy wystygną. Można nie dodawać cukru. (Orzechy i ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, później pokroić). Z podanych składników wychodzi około 14 kul.

Komentarze

Podobne przepisy