Polecam pieczarki nadziane mięsem mielonym wołowym z dodatkiem kukurydzy panierowane i usmażone są pyszną przekąską dla wielbicieli grzybków i nie tylko.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu 1
mięso wołowe mielone 500 gr,1/2 puszki kukurydzy, kilka większych pieczarek
składnik podstawowy dodatkowy - ser żółty 100 gr
składniki robocze - 1 kajzerka namaczana w wodzie, sól,pieprz ,przyprawa do mielonego, mała cebula ,2 ząbki czosnku,1 jajko do farszu + jajka do obtaczania .tarta bułka do panierowania. olej do smażenia.
Kule pieczarkowo - mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić oddzielić ogonki .
Farsz - mięso połączyć ze składnikami roboczymi - dodać pół puszki kukurydzy ,jedno jajko,pokrojoną w drobną kosteczkę cebule, namoczoną ale odciśniętą kajzerkę oraz sterty na grubych oczkach ser żółty, wszystko razem wymieszać przyprawić do smaku .
takim farszem napełnić pieczarki formując kule ,pozostałe 2 jajka rozbełtać .pieczarki obtoczyć w bełkotanych jajkach i w tartej bułce cale dookoła .Smażyć na gorącym oleju z każdej strony. Udekorować listkami bazylii.
Komentarze