Kulebiak na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto francuskie
    250 g kwaszonej kapusty
    Garść suszonych grzybów
    2 cebule
    Olej
    Kilka włoskich orzechów
    Ser żółty
    2 liście laurowe (najlepiej świeże)
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz
    1 jajko
    Bułka tarta

Kulebiak na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.
  • Kulebiak 2 2. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.
  • kulebiak 3 3. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy