Kulebiak z rybą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kulebiak to forma pieroga . Ja zrobiłam z rybą i ryżem. Danie z kuchni kresowej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    700 g filetów z mintaja
    1 l bulionu warzywnego
    500 g pieczarek
    3 jajka
    1 żółtko
    1 szklanka ugotowanego ryżu
    sok z 1 cytryny
    2 cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz

Kulebiak z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryby zalać bulionem i zagotować.
    Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić.
    Dodać ugotowany ryż.
    Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania
    wody, a następnie dodać do ryby.
    Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie
    posiekaną natkę pietruszki.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
    Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży
    do zrobienia dekoracji.
    Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach.
    Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron.
    Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem.
    Piec w 200 stopniach C około 45 minut.

Porady

Podawać na ciepło z barszczykiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy