Kuleczki tiramisu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pralinki o smaku tradycyjnego włoskiego deseru tiramisu.

  • 45 min

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
    wrzątek, 3 łyżki
    alkohol, 1 łyżka
    biszkopty, 140 g
    serek mascarpone, 250 g
    cukier puder, 1 łyżka
    cukier wanilinowy, 16 g
    gorzkie kakao do obtoczenia

Kuleczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać alkohol. Biszkopty zmielić na proszek. Połączyć z kawą.
  • 2. Serek i cukry wymieszać. Następnie połączyć ze sproszkowanymi biszkoptami. Wstawić do lodówki na pół godziny. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 kuleczek.

Porady

Do wykonania tych kuleczek nie należy używać miksera. Mascarpone robi się wtedy wodnisty co utrudnia formowanie kuleczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy