Kuleczki wieprzowo-fasolowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

To moja wersja mięsnych kuleczek, które urozmaiciłam dodając zdrowy, fasolowy akcent i oryginalną kompozycje przypraw.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    30 dag mięsa mielonego wieprzowego z szynki
    1 ,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
    1 jajko
    1 mała cebula
    Kilka łyżek bułki tartej
    Przyprawy:
    Sól, pieprz, kmin rzymski i cząber
    Ponadto:
    Kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kuleczek
    Olej rzepakowy do smażenia

Kuleczki wieprzowo-fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fasolę zblenduj, a następnie wrzuć do miski razem z mięsem, cebulą. Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw całość do smaku i dokładnie wymieszaj. jeśli masa byłaby zbyt sucha to dodaj troszkę wody. Uformuj z masy niewielkie kuleczki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawaj z sałatką oraz ziemniakami /kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy