To moja wersja mięsnych kuleczek, które urozmaiciłam dodając zdrowy, fasolowy akcent i oryginalną kompozycje przypraw.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki:
30 dag mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1 ,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
1 jajko
1 mała cebula
Kilka łyżek bułki tartej
Przyprawy:
Sól, pieprz, kmin rzymski i cząber
Ponadto:
Kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kuleczek
Olej rzepakowy do smażenia
Kuleczki wieprzowo-fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fasolę zblenduj, a następnie wrzuć do miski razem z mięsem, cebulą. Dodaj jajko i bułkę tartą. Przypraw całość do smaku i dokładnie wymieszaj. jeśli masa byłaby zbyt sucha to dodaj troszkę wody. Uformuj z masy niewielkie kuleczki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawaj z sałatką oraz ziemniakami /kaszą.
Komentarze