czasami znudzą nas tradycyjne potrawy, wtedy warto poświęcić trochę czasu i użyć fantazji.
45 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
• ½ kg Mięsa mielonego z indyka
• ½ kg fasolki szparagowej
• ½ kg ziemniaków
• Papryka konserwowa ( mały słoik)
• 5 szt. Ogórków konserwowych
• 20 dag sera żółtego
• Przyprawa do indyka
• Sól
• Olej
• 2 jajka
• Cebula
• ½ szk. śmietany 18 %
Zapiekanka z kuleczkami z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mielone mięso posolić, wyrobić z jajkiem, cebulką drobno pokrojoną i przyprawą do indyka.
2. Robimy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
4. Fasolkę szparagową obieramy końcówki kroimy na mniejsze kawałki i również gotujemy w osolonej wodzie.
5. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
6. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, kotleciki, fasolkę, paprykę, ogórki.
7. Jajko mieszamy że śmietaną i polewamy zapiekankę.
8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.
9. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.
Komentarze