Zapiekanka z kuleczkami z Indyka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

czasami znudzą nas tradycyjne potrawy, wtedy warto poświęcić trochę czasu i użyć fantazji.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ½ kg Mięsa mielonego z indyka
    • ½ kg fasolki szparagowej
    • ½ kg ziemniaków
    • Papryka konserwowa ( mały słoik)
    • 5 szt. Ogórków konserwowych
    • 20 dag sera żółtego
    • Przyprawa do indyka
    • Sól
    • Olej
    • 2 jajka
    • Cebula
    • ½ szk. śmietany 18 %

Zapiekanka z kuleczkami z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. 1. Mielone mięso posolić, wyrobić z jajkiem, cebulką drobno pokrojoną i przyprawą do indyka.
    2. Robimy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
    3. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
    4. Fasolkę szparagową obieramy końcówki kroimy na mniejsze kawałki i również gotujemy w osolonej wodzie.
    5. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
    6. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, kotleciki, fasolkę, paprykę, ogórki.
    7. Jajko mieszamy że śmietaną i polewamy zapiekankę.
    8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.
    9. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.

Komentarze

Podobne przepisy