Kuleczki ziemniaczane z sosem twarogowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ziemniaczane kule z sosem twarogowo-smietaowym -pysznie sycąco i szybko:)Polecam,

  • 50 min

Składniki:

  • Kule ziemniaczane :
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    35 dag maki pszennej
    sól do smaku
    1 łyzka twarogu
    Sos:
    5 łyżek smietany
    20 dag twarogu białego
    1 łyzka cukru.
    cukier waniliowy

Kuleczki ziemniaczane z sosem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy lekko przestygną mielimy w maszynce i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki wykładamy na opruszoną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko, twaróg szczyptę soli i zagniatamy. Ciasto ziemniaczane dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki grubości palca i kroimy kluseczki o długości 4-5 cm. Z tych klusków w rękach formujemy kule.
    Ziamnaczane kukeczki wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody, mieszamy je delikatnie i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, odsączamy i wykładamy na półmisek.
    2 Sos:
    Na ciepłej patelni mieszamy śmietane , pokruszony twaróg i cukier.Mieszamy. Sos nakładamy na gorące. kuleczki ziemniaczane, smacznego

Porady

DO PRZYGOTOWANIA KULECZEK MOZNA WYKORZYSTAC ZIEMNIAKI KTÓRE POZOSTAŁY Z OBIADU.

Komentarze

Podobne przepisy