Kulki marchewkowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób

Dzisiaj u mnie kluski. Oprócz twarogu z dodatkiem marchewki i skórki z pomarańczy, polane ciepłą śmietanką z brązowym cukrem i cynamonem. To jest właśnie przysmak mojego dzieciństwa.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ok. 2,5 szklanki mąki
    200 g twarogu
    200g surowej marchewki
    1 szt. jajko
    1 łyżka startej skorki z pomarańczy
    1 łyżka cukru

    Sos:

    200 ml słodkiej śmietanki
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżeczka cynamonu

Kulki marchewkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Do blendera włożyć pokrojoną marchewkę, twaróg, cukier i zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. 2. Jajko roztrzepać widelcem do jednolitej konsystencji. Pomarańczę (nie dużą) sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę przesiać przez sito.
  • Kulki 3. 3. Do serowej masy dać jajko, skórkę z pomarańczy i mąkę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać na desce posypanej mąką. Do osolonego wrzątku wrzucać kulki, delikatnie mieszając, gotować ok. 1,5-2 min. od wypłynięcia.
  • 4. 4. Sos: śmietankę zagotować z cukrem brązowym i cynamonem. Ugotowane kulki wyłożyć na talerz, polać sosem. Można posypać orzechami w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy