Dzisiaj u mnie kluski. Oprócz twarogu z dodatkiem marchewki i skórki z pomarańczy, polane ciepłą śmietanką z brązowym cukrem i cynamonem. To jest właśnie przysmak mojego dzieciństwa.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ok. 2,5 szklanki mąki
200 g twarogu
200g surowej marchewki
1 szt. jajko
1 łyżka startej skorki z pomarańczy
1 łyżka cukru
Kulki marchewkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Do blendera włożyć pokrojoną marchewkę, twaróg, cukier i zmiksować na jednolitą masę.
2.2. Jajko roztrzepać widelcem do jednolitej konsystencji. Pomarańczę (nie dużą) sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę przesiać przez sito.
3.3. Do serowej masy dać jajko, skórkę z pomarańczy i mąkę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać na desce posypanej mąką. Do osolonego wrzątku wrzucać kulki, delikatnie mieszając, gotować ok. 1,5-2 min. od wypłynięcia.
4.4. Sos: śmietankę zagotować z cukrem brązowym i cynamonem. Ugotowane kulki wyłożyć na talerz, polać sosem. Można posypać orzechami w/g uznania.
Komentarze