Kulki mięsne strogonow

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie kotleciki najlepiej smakują z kaszą lub z ryżem.

  • 40 min

Składniki:

  • -0,5 kg zmielonej wołowiny

    0,5 szklanki mleka

    -0,5 szklanki bułki tartej

    -sól i pieprz do smaku

    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    -3 łyżki oleju

    -1 duża cebula

    -15 dag pieczarek

    -0,5 łyżeczki papryki

    -2 łyżki mąki

    -1 szklanka rosołu

    -0,5 szklanki gęstej śmietany
    .

Kulki mięsne strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie połączyć z mlekiem,tartą bułką,solą,pieprzem i natką.Uformować małe kulki najlepiej wielkości orzecha(mi wyszły większe:)..

    Olej rozgrzać na patelni,włożyć mięsne kulki i obrumienić je ze wszystkich stron.Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na talerz...

    Do tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki,smazyć przez około 2 minuty,posypać mąką i papryką a następnie stopniowo wlewać rosół i gotować do zgęstnienia.Przestudzić ,wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku...

    Do sosu włożyć kulki mięsne,zamieszać i podgrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
    .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy