45-50 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego garmazeryjnego,
1 większa główka czosnku, lub 2 mniejsze,
1 sos pieczeniowy ciemny np.Winiary,
1 cebula,
pół papryki czerwonej lub żółtej,
olej do podsmażenia kulek
Kulki miesne w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mielonym mięsem.Formujemy kulki z mięsa (dowolnej wielkości) i układamy na rozgrzany olej.Rumienimy z obu stron.Gdy druga strona kulek bedzie juz prawie idealnie zrumieniona dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.Gdy cebulka sie podsmaży, wlewamy do tego sos pieczeniowy rozrobiony w wodzie-dodajemy 50ml wody więcej niż pisze na opakowaniu.Przykrywamy rondel i dusimy ok 20 minut, mieszając dość często by sos nie przywarł do rondla.
W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).
Komentarze