Kulki mięsne z botwinką na pęczaku

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Danie jednogarnkowe,wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Zdrowe i pozywne.Botwinkę mozna zastapic burakami.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Kulki mięsne:
    400 g mięsa mielonego z łopatki,
    1 mały,zmielony filet z kurczaka,
    1 cebula,
    2 zabki czosnku,
    1 łyzka bazylii,
    1/3 czerwonej papryki,
    1 łyzeczka tymianku,
    sol,pieprz, maga.
    1 łyzka musztardy.
    Sos:
    ok 700 ml wody,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    5 łyzek oleju,
    1 łyzka bazylii,
    sol,pieprz,
    szczypta chilli.
    Dodatkowo :
    200 g pęczaku,
    1/2 pęczku botwinki

Kulki mięsne z botwinką na pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kule miesne zasypane peczakiem 1. Cebulę i paprykę kroimy drobno, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do miesa.Dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy kule i układamy w naczyniu zaroodpornym.
    Kule zasypujemy pęczakiem.
  • kule miesne przed pieczeniem 2. Botwinkę myjemy, kroimy drobno, razem z liscmi.
    Wodę wlewamy do miski,dodajemy pozostałe przyprawy i botwinkę.Mieszamy.Zalewamy kule mięsne.
  • 3. Przygotowane danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny w temp 180 stopni,az pęczak pochłonie całą wodę.Podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy