1.Fileta obmyć, wysuszyć, posypać solą. Przygotować błyskawiczną marynatę: sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pieprz zielony i cytrynowy. Zamarynować kurczaka i do lodówki na 10 minut.
Na patelni na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać kurczaka wraz z marynatą i podsmażyć na złoty kolor. Dodać curry i podsmażać jeszcze przez minutę. Gdy kurczak jest już gotowy dodać śmietankę i gotować przez około 5 minut stale mieszając, żeby się nie przypaliło. Spróbować i doprawić ewentualnie solą lub jeszcze pieprzem, zależy jaka ostrość komu odpowiada. My lubimy dużo pieprzu.
2.Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Najlepiej smakuje z ryżem. Polecam.
Komentarze