Kurczak curry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony przepis na kurczaka curry - danie aromatyczne, pikantne i szybkie.Pyszne:)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka
    śmietana 30% - 200 gram
    2 łyżeczki curry w proszku
    ząbek czosnku
    pół cebuli
    sól, pieprz cytrynowy, pieprz zielony
    pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
    łyżka soku z cytryny
    natka pietruszki
    słonecznik - garść
    olej do smażenia

Kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak curry 1. Fileta obmyć, wysuszyć, posypać solą. Przygotować błyskawiczną marynatę: sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pieprz zielony i cytrynowy. Zamarynować kurczaka i do lodówki na 10 minut.

    Na patelni na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać kurczaka wraz z marynatą i podsmażyć na złoty kolor. Dodać curry i podsmażać jeszcze przez minutę. Gdy kurczak jest już gotowy dodać śmietankę i gotować przez około 5 minut stale mieszając, żeby się nie przypaliło. Spróbować i doprawić ewentualnie solą lub jeszcze pieprzem, zależy jaka ostrość komu odpowiada. My lubimy dużo pieprzu.
  • Kurczak curry 2. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Najlepiej smakuje z ryżem. Polecam.

Komentarze

Podobne przepisy