Kurczak curry

0 (0 ocen)

Dziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Najlepiej pasuje do ryżu.

Składniki:

  • 500g filetów z kurczaka
    2 czerwone papryki
    1 duży por
    1 cebula
    2 marchewki
    przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki)
    sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra
    olej
    natka pietruszki

Kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, por w plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • 2. Filety podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, obsypujemy przyprawami: 1 łyżeczką curry, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą.
  • 3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pozostałe curry i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy