Kurczak curry z kokosem i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie paski. Następnie wrzucamy je do miski, dodajemy miód, olej sezamowy, sos sojowy oraz starte dwa ząbki czosnku. Odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny (a najlepiej całą noc).
Następnie na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zamarynowane mięso.
Do piersi dodajemy wiórki kokosowe i zalewamy całość rosołem i sokiem ananasowym. Zmniejszamy ogień i redukujemy przez około dziesięć minut.
Ananasy kroimy w kostkę i dodajemy wraz z pastą curry na patelnię. Całość zaciągamy śmietanką.
Podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Użycie śmietanki i wiórek kokosowych to tańsza alternatywa dla mleczka kokosowego, a smak prawie ten sam! ;)
Komentarze