Kurczak curry z kokosem i ananasami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniałe, pełne smaku danie, a do tego niezwykle szybkie w przygotowaniu. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    szklanka wiórek kokosowych
    200 ml słodkiej śmietanki 18 %
    pół puszki ananasów
    szklanka soku ananasowego
    szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
    1 biała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju ryżowego
    200 g makaronu ryżowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki żółtej pasty curry
    sól do smaku
    2 łyżki miodu
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    pęczek szczypiorku

Kurczak curry z kokosem i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie paski. Następnie wrzucamy je do miski, dodajemy miód, olej sezamowy, sos sojowy oraz starte dwa ząbki czosnku. Odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny (a najlepiej całą noc).

    Następnie na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zamarynowane mięso.

    Do piersi dodajemy wiórki kokosowe i zalewamy całość rosołem i sokiem ananasowym. Zmniejszamy ogień i redukujemy przez około dziesięć minut.

    Ananasy kroimy w kostkę i dodajemy wraz z pastą curry na patelnię. Całość zaciągamy śmietanką.

    Podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Użycie śmietanki i wiórek kokosowych to tańsza alternatywa dla mleczka kokosowego, a smak prawie ten sam! ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy