Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem filetujemy kurczaka nacieramy go przyprawami ja użyłam wegety , czosnku i słodkiej papryki.Wkładamy do lodówki na całą noc.Podczas filetowania trzeba uważać aby nie uszkodzić skórki. Jeśli już tak się stanie musimy otwór zaszyć aby nie wychodził tamtędy farsz.
2.Mięso mielone przyprawiamy do smaku . Dodajemy posiekaną cebulkę, podgotowaną marchewkę z groszkiem. Następnie faszerujemy kurczaka.
3.Kurczaka zaszywamy , nadajemy mu ładny kształt . Układamy w brytfance . Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temp.200 stopni z termoobiegiem Pieczemy ok. 1 godziny
4.Kurczak po upieczeniu.
Porady
Kurczaka można napełnić farszem wg uznania. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. W czasie pieczenia kurczaka można podlewać sosem z pieczenia lub odrobiną wody.
Komentarze