Kurczak Gong Pao

0 (0 ocen)

Danie kuchni chińskiej. Zachwyca oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • 25 dag mięsa z udka kurczaka, pokrojonego w kawałki o boku ok. 1,5 cm
    1 filiżanka papryki pokrojonej w kostkę
    1/2 filiżanki prażonych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)
    po 1 łyżce posiekanego czosnku, imbiru i zielonej dymki
    3 suszone papryczki chilli pokruszone lub 1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 3 łyżkach zimnej wody
    Marynata:
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 surowego jajka
    1/2 filiżanki wody
    3 łyżki oleju
    sos:
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka wina ryżowego
    1 łyżeczka jasnego octu ryżowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

Kurczak gong pao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w kostkę mięso zmieszać ze składnikami marynaty (olej dodać na koniec). Odstawić na co najmniej 15min. Wymieszać składniki sosu. Na rozgrzany olej włożyć pokruszone chilli i pieprz, a po chwili imbir, czosnek i dymkę. Po chwili dodać mięso, smażyć 30 sekund, energicznie mieszając. Włożyć paprykę, smażyć, stale mieszając. Po minucie wlać sos, zmniejszyć ogień, dusić 2-3 min, zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej. Przełożyć na talerze. Podawać z gotowanym ryżem. Przed podaniem można posypać orzeszkami.

Porady

dobrzejesc.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy