Kurczak Jalfrezi to rodzaj curry.Powstanie tej potrawy wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach.Danie było robione z resztek mięs pozostałych z wystawnych przyjęć.Aromatyczne przyprawy miały poprawić smak nie zbyt świeżego mięsa.
Składniki:
700 g piersi z kurczaka
1,5 łyżeczki chili w proszku
3 łyżeczki kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g siekanych pomidorów z puszki
1,5 cm świeżego imbiru imbiru
1,5 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
sól do smaku
2 łyżki masła ghee
Dodatkowo:
chlebki naan lub ryż
Kurczak jalfrezi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.Posypujemy chili i kurkumą.Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło ghee(jeśli nie mamy możemy użyć oliwy),dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek.Podsmażamy chwilę po czym dodajemy mięso i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas.Następnie dodajemy pomidory,starty imbir,kumin rzymski i kolendrę.Przykrywamy i dusimy około 15-20 minut.W razie potrzeby podlewamy wodą.Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny.Doprawiamy do smaku solą.Podajemy gorące z chlebkami naan lub ryżem.
Komentarze