Kurczak lekko pikantny cytrynowo - czosnkowy

0 (0 ocen)

Jeden z moich ulubionych kurczaków. Polecam i Wam:)

Składniki:


  • ok.3/4 kg kurczaka (dowolne części)

    MARYNATA:

    sok z 1 cytryny
    2-3 ząbki czosnku
    szczypta pieprzu cayenne
    1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 płaska łyżeczka suszonego oregano
    1 płaska łyżeczka soli
    pół łyżeczki czarnego pieprzu
    2 łyżki oliwy lub oleju

Kurczak lekko pikantny cytrynowo - czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
    Kurczaka oczyścić i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Mięso wyłożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy