Kurczak mole

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
    • świeża kolendra
    • Sos: 2 łyżki oliwy
    • 2 cebulki dymki
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 100 g rodzynek
    • 2 goździki
    • 3 czubate łyżki kakao
    • chili w proszku
    • mielony kumin

Kurczak mole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak mole 1. Na patelni rozgrzałem oliwę. Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek.
    Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem.
    Dodałem goździki, kakao, kumin i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C.
    z ryżem i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy