Kurczak na kaszy gryczanej:
Składniki:
- 6 sztuk udek z kurczaka
200 g kaszy gryczanej
3 marchewki
500 ml bulionu warzywnego
Marynata:
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki Tabasco
Kurczak na kaszy gryczanej: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, a koperek siekamy.
-
2.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą) - odstawiamy na 30 minut do lodówki.
-
3.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy (nie ugotowaną) kaszę gryczaną, następnie równomiernie układamy marchewkę.
-
4.
Wszystko zalewamy bulionem (powinien być ponad kaszą około 1/2 - 3/4 cm), posypujemy koperkiem.
-
5.
Następnie układamy kurczaka i polewamy marynatą.
-
6.
Piec w 180 stopniach C przez około 45 - 60 minut.
-
7.
Podałam z mizerią i sałatką z pomidorów
Smacznego :)
Komentarze