Kurczak na kaszy gryczanej:

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

zdrowo_jedz

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
    200 g kaszy gryczanej
    3 marchewki
    500 ml bulionu warzywnego

    Marynata:

    1 łyżka sosu Worcestershire
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/4 łyżeczki Tabasco

Kurczak na kaszy gryczanej: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, a koperek siekamy.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą) - odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy (nie ugotowaną) kaszę gryczaną, następnie równomiernie układamy marchewkę.
  • 4. Wszystko zalewamy bulionem (powinien być ponad kaszą około 1/2 - 3/4 cm), posypujemy koperkiem.
  • 5. Następnie układamy kurczaka i polewamy marynatą.
  • 6. Piec w 180 stopniach C przez około 45 - 60 minut.
  • 7. Podałam z mizerią i sałatką z pomidorów

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy