Kurczak na ryżu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować razem z tatą. Przepis dostałem od kuzynki Madzi i już go wypróbowałem.

Składniki:

  • ● 3 woreczki ryżu
    ● 5 udek z kurczaka
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● przyprawa do kurczaka
    Zalewa
    ● 1 łyżka masła
    ● 2 łyżki vegety
    ● 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    ● 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Kurczak na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy
    i siekamy. Udka myjemy,
    osuszamy i przekrawamy
    na dwie części.
    Oprószamy przyprawą.
    Obkładamy cebulą
    i czosnkiem.
    Odstawiamy na ok.
    godzinę.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego
    wsypujemy
    ryż i wkładamy
    mięso.
  • 3. Składniki zalewy zagotowujemy
    w 1,25 l wody. Wlewamy
    do mięsa, przykrywamy. Pieczemy
    60 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy