Kurczak nabity w butelkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Macie ochotę na coś pysznego? To idealny przepis na pyszny niedzielny obiad. W brew pozorom przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy natrzeć i włożyć do piekarnika, dzięki czemu czas możemy wykorzystać na niedzielny relaks.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. Mały kurczak około 1,5 kg
    2. Przyprawa do kurczaka
    3. 4 łyżeczki majeranku
    4. 4 łyżeczki ziół prowansalskich
    5. Łyżeczka soli
    6. 2 liścia laurowe
    7. 2 ziela angielskie
    8. 2 łyżeczki papryki
    9. Butelka piwa
    Dodatkowo:
    10. Świeża bazylia

Kurczak nabity w butelkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak nabity w butelkę 1. Kurczaka myjemy, odcinamy szyję. Nacieramy go dokładnie przyprawami (przyprawa do kurczaka, majeranek, zioła prowansalskie, papryka), następnie kurczaka nadziewamy na otwartą butelkę piwa, którą ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, na dno wrzucamy ziela angielskie i liście laurowe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185’ pieczemy około 1,5 godziny. Jeśli piwo nie będzie wypływać samoczynnie należy co jakiś czas dosypywać troszkę soli. Po około godzinie pieczenia proponuję polać dokładnie kurczaka wytopionymi sokami z piwem, dzięki czemu będzie on soczysty i pełny aromatów. Dodatkowo można ułożyć w naczyniu ziemniaki.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy