Kurczak nadziewany ryżem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To bardzo wykwintna wersja kurczaka.Można go podać nawet najbardziej wymagającym gościom.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • duży kurczak
    1/3 szklanki ryżu
    10 dag rodzynek
    10 dag migdałów
    3 cebule
    5 dag masła
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz
    cynamon
    gałka muszkatołowa

Kurczak nadziewany ryżem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparz i obierz migdały,połowę posiekaj.Kurczaka umyj,osusz,nasól z wierzchu i od wewnątrz.Cebulę obierz i posiekaj.
  • 2. Rozgrzej połowę masła na patelni,włóż cebulę.Wsyp suchy ryż,chwilę smaż,dodaj ćwierć łyżeczki soli,pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki gałki.
  • 3. Wlej 2/3 szklanki wrzątku.Przykryj i gotuj,aż ryż wchłonie wodę.Dodaj do ryżu posiekane migdały i połowę rodzynek.Wymieszaj.Nadziej kurczaka i zaszyj go.

Porady

W kurczaku nie może być zbyt dużo nadzienia,bo ryż i rodzynki napęcznieją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy