Kurczak opleciony warkoczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną soli, pieprzu, oregano i cebulki. W tym czasie przekrawany jedną z piersi wzdłuż, żeby otrzymać dwa chudsze plastry piersi i przyprawiamy wg gustu (ja posypuję solą, pieprzem odrobiną przyprawy uniwersalnej i przyprawy do kurczaka). Rozwijam gotowe ciasto francuskie i dzielę na dwie części 15x 25cm. Na środek ciasta kładę pierś, połowę podsmażonych pieczarek, plaster sera, znowu pierś, plaster boczku i plaster sera. Po obu bokach ciasta robię co ok 2cm takie 4 cm nacięcia (wyjdzie ok 8-10 nacięć) i zawijam jak warkocza. Mogą pozostać małe przerwy między plecionkami, aby składniki podczas pieczenia mogły wyparować. I tak samo postępuję z drugim ciastem i pozostałymi składnikami. Obie porcje wkładam na wysmarowaną blachę i piekę w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok 35-40 minut. Smacznego:)
Porady
Danie to najczęściej podaje z surówkami, sałatką grecką lub gotowanymi warzywami. Można też polać sosem czosnkowym:)
Komentarze