Kurczak opleciony warkoczem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny na wieczór we dwoje

  • 40 min

Składniki:

  • składniki na dwie porcje:
    1 ciasto francuskie - ja używam gotowego
    1 podwójną pierś z kurczaka ok. 600-700g
    200g pieczarek
    1 małą cebulę
    2 cienkie plastry boczku wędzonego
    4 plastry sera żółtego
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, oregano, przyprawa do kurczaka złocista

Kurczak opleciony warkoczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną soli, pieprzu, oregano i cebulki. W tym czasie przekrawany jedną z piersi wzdłuż, żeby otrzymać dwa chudsze plastry piersi i przyprawiamy wg gustu (ja posypuję solą, pieprzem odrobiną przyprawy uniwersalnej i przyprawy do kurczaka). Rozwijam gotowe ciasto francuskie i dzielę na dwie części 15x 25cm. Na środek ciasta kładę pierś, połowę podsmażonych pieczarek, plaster sera, znowu pierś, plaster boczku i plaster sera. Po obu bokach ciasta robię co ok 2cm takie 4 cm nacięcia (wyjdzie ok 8-10 nacięć) i zawijam jak warkocza. Mogą pozostać małe przerwy między plecionkami, aby składniki podczas pieczenia mogły wyparować. I tak samo postępuję z drugim ciastem i pozostałymi składnikami. Obie porcje wkładam na wysmarowaną blachę i piekę w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok 35-40 minut. Smacznego:)

Porady

Danie to najczęściej podaje z surówkami, sałatką grecką lub gotowanymi warzywami. Można też polać sosem czosnkowym:)

Komentarze

Podobne przepisy