Kurczak pachnący goździkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kurczak pachnący goździkiem

  • 30 min

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka
    2 listki laurowe
    3 goździki
    1 duży ząbek czosnku
    30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie)
    natka pietruszki (może być suszona)
    kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli
    kilka kropel sosu sojowego i cytryny
    3-4 łyżki naturalnego jogurtu
    200 ml mleczka kokosowego

Kurczak pachnący goździkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak pachnący goździkiem 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego i cytryny, goździkami,szczyptą imbiru, chilli, solą i pieprzem.
  • Kurczak pachnący goździkiem 2. Jogurt wymieszać z migdałami, kardamonem, natką pietruszki, solą, pieprzem, szczyptą imbiru i mlekiem kokosowym.
  • Kurczak pachnący goździkiem 3. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnię wlać jogurt i trzymać na ogniu, aż się zredukuje i ładnie zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku, posypać natką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy