Kurczak piccata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na małej ilości oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po kurczaku wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion i 1-2 łyżki masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć kurczaka i kapary, krótko podgrzać, posypać natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki cytryny. Podawać z cieniutkim makaronem typu ,,nitki", który świetnie ,,spije" sos.
Komentarze