Kurczak Piccata

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam wielbicielom cytrusowych smaków.Przepis mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    duża pierś z kurczaka (podwójna),
    1/4 szklanki soku z cytryny (może być mniej),
    1/3 - 1/2 szklanki białego wina,
    szklanka domowego bulionu drobiowego,
    3 łyżki zimnego masła,
    2 łyżki kaparów,
    mąka (do obtoczenia mięsa),
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    natka pietruszki do posypania gotowego dania,
    sól, pieprz (do smaku)

Kurczak piccata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na małej ilości oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po kurczaku wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion i 1-2 łyżki masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć kurczaka i kapary, krótko podgrzać, posypać natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki cytryny. Podawać z cieniutkim makaronem typu ,,nitki", który świetnie ,,spije" sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy