Kurczak pieczony

0 (0 ocen)

z faszerowaną piersią

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg lub więcej
    20 dkg wątróbki
    1 jajko
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 namoczonej kajzerki
    sól, pieprz
    marynata:
    1/2 szklanki jogurtu
    1/2 opakowanie przyprawy do kurczaka Kamis Fit up
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w marynacie 1. Kurczaka umyć i delikatnie oderwać skórę od piersi. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć kurczaka, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  • 2. Wątróbkę i namoczoną bułkę zmielić w maszynce, dodać żółtko utarte z masłem, tartą bułkę, ubitą pianę z białka i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Upieczony kurczak 3. Kurczaka nadziać pod skórą piersi i w razie potrzeby użyć wykałaczek, aby farsz nie wypłynął.
    Piec w temperaturze 200 stopni do 1,5 godziny (do zarumienienia skórki).

  • Pierś kurczaka 4. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy