Kurczak pieczony na butelce piwa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten kurczak to nic innego jak soczyste mięso w środku i chrupiąca skórka z zewnątrz.Super obiad, który poza przyprawieniem mięsa, nie wymaga szczególnego wkładu pracy, robi się w zasadzie sam, a efekt nie do opisania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - kurczak
    - przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, zioła prowansalskie
    - przyprawa do kurczaka pieczonego
    - butelka piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
  • 2. Butelkę zanurzamy w ciepłej wodzie, by naklejki łatwiej odeszły i myjemy dokładnie. Odlewamy szklankę piwa z butelki i odstawiamy.
  • 3. Nadziewamy kurczaka na butelkę, ustawiamy w naczyniu, by soki miały gdzie spływać i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1,5 – 2 godz. polewając go co jakiś czas piwem które odlaliśmy wcześniej do szklanki.

Porady

1 kg = 1 godz. pieczenia Mój miał 1,5 kg i piekł się 1,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy