Kurczak pieczony nadziewany

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Fantastyczny obiad.

  • 5 godz.

Składniki:

  • kurczak 1 ok. 2 kg
    sól 1 łyżka
    majeranek 1 łyżka
    czosnek 3 ząbki
    Nadzienie:
    bułka czerstwa4 dag
    mleko do namoczenia
    masło 4 dag
    żółtka 2
    sól, pieprz
    koperek 3 łyżki
    białka 2
    bułka tarta 2-3 łyżki
    tłuszcz do pieczenia 5 dag

Kurczak pieczony nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kurczaka do nadziewania. 1. Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  • Przygotowanie nadzienia kurczaka. 2. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego).
  • Faszerowany kurczak w naczyniu żaroodpornym. 3. Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
  • Upieczony kurczak nadziewany. 4. Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
  • Kurczak pieczony nadziewany podany z batatami i surówką. 5. Podawać z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy