2-4 duże udka z kurczaka
2 łyżki masła,
4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki białego wina,
3/4 szklanki bulionu drobiowego,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz, przyprawa do drobiu, rozmaryn (świeży lub suszony)
Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać masło, przesmażyć na nim czosnek, wlać wino, zredukować do połowy; dodać bulion, świeży rozmaryn i sok z cytryny. Do sosu przełożyć kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Komentarze