Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis Laury Vitale

  • 40 min

Składniki:

  • 2-4 duże udka z kurczaka
    2 łyżki masła,
    4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
    1/4 szklanki białego wina,
    3/4 szklanki bulionu drobiowego,
    sok z połowy cytryny,
    sól, pieprz, przyprawa do drobiu, rozmaryn (świeży lub suszony)

Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać masło, przesmażyć na nim czosnek, wlać wino, zredukować do połowy; dodać bulion, świeży rozmaryn i sok z cytryny. Do sosu przełożyć kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy