Kurczak pieczony w warzywach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Soczysty, złoty kurczak z w aromatycznych, pieczonych warzywach - sprawdzi się jako odświętny obiad.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 udka kurczaka
    zioła do kurczaka (gotowa mieszanka)
    papryka słodka
    sól
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    1 duża marchew
    1 duża cebula czerwona
    7 ząbków czosnku
    2 średnie pomidory
    olej do smażenia

Kurczak pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na miń 2h.
    Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy.
  • 2. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto).
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa.
  • 4. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki.
  • 5. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy