Kurczak pieczony z nutą pomarańczy i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
Wstawić do lodówki na noc.
2.Otwieramy piwo i nadziewamy na butelkę kurczaka.
3.Ustawiamy kurczaka na blachę, do tego wrzucamy na blachę cebulę i pomarańcz skrojoną w ćwiartki (8 części). Wlewamy 1 szklankę wody na blachę. Wkładamy do piekarnika,nastawiamy temp 185 stopni i pieczemy mniej więcej 1 kg kurczaka na 1 godz. W trakcie pieczenia również dolewałam wodę do blachy. U mnie po dwóch godz wyciągnęłam butelkę z piwem i polałam kurczaka i jeszcze go piekłam na ruszcie 20 min.
Porady
Przed nadzianiem kurczaka podgrzałam piwo w butelce.
Komentarze