Kurczak piri - piri

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli kurczaka

Składniki:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka

    2 ząbki czosnku

    2 czerwone papryczki chili

    duża czerwona papryka

    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

    200 ml białego wytrawnego wina

    100 g czarnych oliwek

    sól , pieprz

    1/2 pęczka natki pietruszki

Kurczak piri - piri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć filety z piersi kurczaka , osuszyć i pokroić w cienkie paski .

    Ząbki czosnku obrać i posiekać .

    Chili i czerwoną paprykę przekroić na pół i opłukać , usuwając gniazda nasienne .

    Obie papryki pokroić w cienkie paski .

    Rozgrzać na patelni połowę oliwy .

    Zrumienić na niej mięso kurczaka , ciągle mieszając , po czym przełożyć je na talerz .

    Wlać na patelnię resztę oliwy , podsmażyć na niej czosnek i paprykę .

    Dolać wino i zagotować .

    Włożyć kurczaka razem z oliwkami , doprawić całość solą oraz pieprzem , przykryć i dusić 10 minut na średnim ogniu .

    W tym czasie umyć natkę pietruszki , drobno ją posiekać i posypać nią danie przed podaniem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy