Kurczak po hawajsku z karmelizowaną cebulą i papryką

0 (0 ocen)

Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    Pieprz młotkowany z kolendrą
    Cząber
    Zioła prowansalskie

    Glazura:
    4 łyżki miodu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Kurczak po hawajsku z karmelizowaną cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy.

Komentarze

Podobne przepisy