Kurczak po karaibsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -10 pałek kurczaka
    -2 cebule
    -6 ząbków czosnku
    -2 pomidory
    -1/2 szklanki sosu worcestershire
    -1/3 szklanki octu balsamicznego
    -1/2 pęczka natki
    -2 łyżeczki tymianku
    -4 łyżki cukru
    -1/2 szklanki ketchupu
    -olej
    -sól
    -pieprz

Kurczak po karaibsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i pomidory drobno kroimy. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos worcestershire, ocet i 3 łyżki oliwy. Dodajemy tymianek, posiekaną natkę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Wkładamy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż będzie brązowy. Wkładamy pałki i obsmażamyze wszystkich stron. Dolewamy 1 szklankę wody, marynatę i ketchup, dusimy 1h pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy