Kurczak po kreolsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowanie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -2 filety z kurczaka
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1 czerwona papryka
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki słodkiej papryki
    -2 łyżki przyprawy cajun
    -1/2 szklanki oliwy
    -1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    -1/2 szklanki śmietany

Kurczak po kreolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Wkładamy do miseczki mąkę, paprykę w proszku i cajun. Mieszamy. Wrzucamy do miski kurczaka i obtaczamy w miseczce. W rondelku na łyżce oliwy przesmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy mieszankę, która pozostała w miseczce. Mieszamy. Dolewamy bulion. Zagotowujemy i odstawiamy. Na reszcie oliwy obsmażamy mięso z dwóch stron i zalewamy sosem. Dusimy kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy