Kurczak po meksykańsku - konkurs_podróże

0 (0 ocen)

Idealna kombinacja pomarańczy i nasion pinii

Składniki:

  • 3 łyżki masła
    1 łyżka oliwy4 piersi z kurczaka
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/3 szkl koniaku
    2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    6 łyżek zielonych ostrych papryczek, posiekanych
    szczypta sosu z ostrych papryczek
    1/4 szkl koncentratu soku pomarańczowego
    1/4 szkl nasion pinii
    4 plasterki pomarańczy

Kurczak po meksykańsku - konkurs_podróże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę na średnim ogniu. Smażyć kurczaka, aż będzie brązowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać koniak do rondla i ostrożnie podpalić. Kiedy płomień zgaśnie dodać czosnek, papryczki i ostry sos z papryczek. Wmieszać koncentrat soku pomarańczowego. Dusić przez 25 minut, aż kurczak będzie miękki i ugotowany w środku. Wyjąć kurczaka z rondla i ułożyć na półmisku. Polać piersi z kurczaka sosem. Udekorować nasionami pinii i pasterkami pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy