Kurczak po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przygotowanie tej potrawy jest proste, nawet bardzo proste. A na dodatek każdemu smakuje.

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi kurczaka bez kości
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    sól do smaku
    1/2 szklanki sosu enchilada
    ok. 448 g sera żółtego, startego
    zielona pietruszka do ozdoby

    Sos enchilada:
    słoiczek przecieru pomidorowego
    1 szklanka drobno posiekanej cebuli
    0,5 łyżki przyprawy chili
    1/2 łyżeczka soli
    1 posiekany ząbek czosnku

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotujemy najpierw sos. Wszystkie składniki do sosu poddusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Sos mamy gotowy. Można dolać wody.
  • 2. Nagrzać piekarnik. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać pokrojone piersi przyprawą do kurczaka. Piersi kurczaka umieścić w naczyniu żarnoodpornym, doprawić solą do smaku.
    Dodać sos enchilada, wlać na kurczaka, Następnie na wierzchu posypać serem i piec ok. 10 - 20 minut, aż będzie bulgotać. Posypać na wierzchu pietruszką

Porady

Danie to jest dla 5 osób. Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy