Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na części.
Natrzeć solą i pieprzem.
Obsmażyć na maśle z obu stron.
Polać koniakiem i zapalić.
Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.
Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka.
Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple.
Do sosu dodać wino
i śmietanę.
Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał.
Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.
Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.
Komentarze