Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.

0 (0 ocen)

Świetny soczysty smak kurczaka.

Składniki:

  • 1,2 kg kurczak
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    50 ml koniaku
    100ml wina wytrawnego
    3/4 szkl.mleka
    1/2 szkl.śmietanki 30%
    100g pieczarek
    1 pomidor

Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na części.
    Natrzeć solą i pieprzem.
    Obsmażyć na maśle z obu stron.
    Polać koniakiem i zapalić.
    Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.
    Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka.
    Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple.
    Do sosu dodać wino
    i śmietanę.
    Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał.
    Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
    Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.
    Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.

Komentarze

Podobne przepisy