KURCZAK PO POLSKU

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Smaczne tradycyjne danie

  • 5 godz.

Składniki:

  • kurczak,
    10-15 dag wątróbki drobiowej,
    czerstwa bułka,
    pół szklanki mleka,
    2 jaja,
    3 łyżki rodzynek,
    2 łyżki migdałów,
    duży pęczek natki pietruszki,
    gałka muszkatołowa,
    majeranek, sól,pieprz

Kurczak po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć majerankiem i solą,zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.Bułkę moczymy w mleku,wątróbkę mielimy razem z bułką, dodajemy sparzone i osączone rodzynki, posiekane migdały, jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. Nadziewamy kurczaka i układamy na brytfannie.pieczemy pod przykryciem w temp. 200 stopni po 20 min z każdej strony, następnie pieczemy w 180 stopni, podlewając co kilka minut sosem

Porady

Można podawać z ziemniakami i surówka lub pieczywem i chrzanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy