Kurczak po prowansalsku

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie danie , idealne dla osób pracujących.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 papryka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    120 ml białego wina
    1 puszka pomidorów w zalewie
    15 czarnych oliwek
    zioła prowansalskie
    oliwa
    sól, pieprz

Kurczak po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oliwę podgrzewamy i smażymy mięso z obu stron na złoty kolor.

  • 2. Na wytworzonym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę z przeciśniętym czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut aż połowa sosu odparuje. Na koniec dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidory, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z kurczakiem i makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy