Kurczak po tajsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie danie o lekko orientalnym charakterze

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    1/2 małej cukini
    1/2 pora
    papryka zielona
    3 łyżki zielonego groszku z puszki
    1/2 puszki mleka kokosowego
    3 łyżki śmietany
    3 torebki ryżu białego lub brązowego
    łyżka curry
    papryka słodka i ostra
    łyżka kurkumy
    sól
    pieprz

Kurczak po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W saganeczku z osoloną wodą wstawiamy ryż i go gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy. Po 5 minutach dodajemy pora, paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Całość podduszamy na wolnym ogniu przez kilka minut dodając przyprawy. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy mleko kokosowe, groszek konserwowy, śmietanę i gotujemy 2 minuty. Danie jest gotowe ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy