Kurczak po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Zapiekany z ziemniakami w mundurkach i marchewką. Obiad z głowy w jednym garnku :-)

  • 27 godz.

Składniki:


  • 1,5 kg kurczak
    1 kg ziemniaków w mundurkach
    3 marchewki
    1 blister przyprawy / rozmaryn,tymianek, papryka słodka, szałwia, czosnek/
    3 łyżeczki przyprawy kurczak po węgiersku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego
    1 płaska łyżka soli
    5 łyżek oleju rzepakowego około
    2 cebule

Kurczak po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. W miseczce przyrządzam marynatę z wszystkich przypraw sypkich czyli wsypuję przeprawę do kurczaka po węgiersku, sól, rozmaryn, tymianek, paprykę słodką, szałwie, czosnek. Dodaję sos sojowy i ostrygowy, olej rzepakowy. Całość mieszam.

  • kurczak na butelce z warzywami 2. Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam wodę. Nadziewam kurczaka na butelkę. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki w mundurkach myję dokładnie i nacinam w kilku miejscach. Cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem i ziemniakami.

    Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy