Kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy.
W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2h.
Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2h do lodówki.
Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180stop.około 35 minut.
Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny.
Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.
W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.
Komentarze