Kurczak tandoori

0 (0 ocen)

Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • 2 udka
    150ml jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku zmiażdżonego
    1 łyżeczka chilli w proszku
    1 łyżeczka kolendry mielonej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
    1 łyżka pasty z tamaryndowca
    100ml wody
    1 łyżka oleju
    Liście sałaty,
    2 pomidorki cherry
    2 ćwiartki cytryny
    ½ cebuli

Kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy.
    W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2h.
    Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2h do lodówki.
    Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180stop.około 35 minut.
    Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny.
    Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.
    W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.

Komentarze

Podobne przepisy