Kurczak w brązach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piekny w chrupiącej brązowej skorupce

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2 kg
    na marynatę;
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka octu winnego czerwonego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej

Kurczak w brązach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w marynacie 1. Kurczaka umyć, oczyścić wnętrze.
    Produkty na marynatę wymieszać w miseczce.
    Kurczaka natrzeć marynatą ze wszystkich stron i w środku, odstawić na ok 12 godzin.
    Można w międzyczasie obrócić kurczaka.
  • przygotowany do pieczenia 2. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać odstałą marynatą, podlać ok pół szkl wody i wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 1,5 godz w temp 200 st.
  • upieczony i podany 3. Do kurczaka przygotować pieczone ziemniaczki lub frytki i surówkę z kiszonej kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy