kurczak w galarecie

0 (0 ocen)

Pyszna kolorowa przystawka.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    ząbek czosnku
    centymetrowy kawałek świeżego imbiru

    marchewka
    korzeń pietruszki
    mała puszka kukurydzy (170 g)
    garść zielonego groszku, może być mrożony
    garść fasolki szparagowej
    łyżeczka kaparów
    3 łyżki marynowanej cebulki perłowej
    natka pietruszki

    żelatyna na 2,5 litra

Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałkę lub drobną kostkę.
  • 2. Do garnka wkładamy mięso, marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy sól i drobno posiekany imbir. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek i fasolkę. Przez praskę przeciskamy czosnek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, kapary i cebulki perłowe.
  • 3. Przelewamy do naczynek. Wystudzone przekładamy do lodówki by zastygły.
    Gotowe galaretki podajemy polane sokiem z cytryny lub z chrzanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy