Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałkę lub drobną kostkę.
2.Do garnka wkładamy mięso, marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy sól i drobno posiekany imbir. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek i fasolkę. Przez praskę przeciskamy czosnek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, kapary i cebulki perłowe.
3.Przelewamy do naczynek. Wystudzone przekładamy do lodówki by zastygły.
Gotowe galaretki podajemy polane sokiem z cytryny lub z chrzanem.
Komentarze